Selecteer een pagina

Tips voor de juiste keuze in corrigerend ondergoed

Soms is de keuze van corrigerend ondergoed verwarrend. In dit artikel vind je informatie tips om het juiste type corrigerend ondergoed te vinden voor jou lichaamstype en jouw specifieke probleemzones. 

Wat is shapewear / corrigerend ondergoed?

Shapewear is corrigerend ondergoed die je er slanker en strakker uit laat zien in je kleding. Shapewear kan helpen om bijvoorbeeld probleemzones te verbergen, je silhouet glad te strijken en cellulitis te verbergen. Er zijn veel verschillende typen shapewear afgestemd op probleemzones en lichaamstypen. Met de juiste keuze voel jij je straks een stuk lekkerder en zelfverzekerder in je jurk, broek of top.

In dit artikel vind je tips om het juiste corrigerende ondergoed te vinden voor jou lichaamstype en jouw specifieke probleemzones

Welk type corrigerend ondergoed past bij mijn figuur of lichaamstype?

Je kunt op twee manieren een keuze maken voor corrigerend ondergoed namelijk: keuze op basis van je figuur (lichaamstype) of een keuze op basis van specifieke probleemzones. Deze gaan vaak hand in hand.

Bij de keuze van corrigerend ondergoed wordt vaak onderscheid gemaakt in vijf figuren of lichaamstypes namelijk: het appelfiguur, het zandloperfiguur, het rechte figuur, het peerfiguur en het omgekeerde peer figuur. Elk van deze figuren heeft eigen probleemzones. In de volgende hoofdstukjes kun je hier meer over lezen.

Appel – het appelfiguur

Als je schouders en heupen ongeveer dezelfde grootte hebben dan heb jij waarschijnlijk een appelfiguur. Bij dames met een appelfiguur zie je vaak weinig verschil tussen de grootte van hun borst, middel en heupen.

Een veelvoorkomende probleemzone voor een appelfiguur is bijvoorbeeld wat extra gewicht rondom de buik en taille. Corrigerend ondergoed past bij een appelfiguur:

 • Taillevormer: een brede band die zorgt voor een versmalling van de taille en een platte buik, de taillevormer bied vaak ook versteviging van het middenrif (bijv. bij rugklachten of na de zwangerschap)
 • Torsettte: een top die valt onder de borsten en corrigeert de buik/maagzone en taille. Het heeft dezelfde functie als de taillevormer en corrigeert daarnaast de hele rug partij.
 • Corrigerende string: zorgt voor een smallere taille en ook een platte buik
 • Corrigerende top: een top met smalle of brede spaghettibandjes die een afslankend effect heeft op je buik, taille, maag en “love handles”.

Zeker weten of jij een appelfiguur hebt? Lees hier meer over het appelfiguur, shapewear tips en kledingtips voor dames met een appelfiguur.

Zandloper – het zandloperfiguur

Als je schouders en heupen van dezelfde grootte zijn, maar je taille duidelijk een stuk smaller is dan heb jij waarschijnlijk een zandloperfiguur. De regel is meestal dat je taille 25% smaller is dan je schouder, borst en heupomvang. Een probleemzone voor een zandloperfiguur bijvoorbeeld het gladstrijken van het silhouet zodat de verhoudingen mooi uitkomen. Corrigerend ondergoed past bij een zandloperfiguur:

 • Corrigerende onderjurk: een onderjuk die zorgt voor een gladde shaping rondom de buik, heupen, dijen en rug.
 • Corrigerende body (met pijpjes): zorgt voor een gladde shaping rondom de buik, heupen, dijen en rug.

Zeker weten of jij een zandloper figuur hebt? Lees hier meer over het zandloperfiguur, shapewear tips en kledingtips voor dames met een zandloperfiguur.

Recht – het rechte figuur

Als je schouders, middel, borst en heupen rond dezelfde grootte zijn dan heb jij mogelijk een recht figuur. Dames met een recht figuur hebben vaak en atletische bouw en uitstraling. Daardoor staat zowel ‘boyish’ (jongensachtige) kleding als vrouwelijke kleding mooi. Een probleemzone voor een rechte figuur is bijvoorbeeld het ontbreken van een duidelijke taille.

Corrigerend ondergoed dat past bij een recht figuur:

 • Long-legbroekje met hoge taille: een broekje met pijpjes en een hoge taille dat zorg voor een slanke taille, strakke billen en benen.
 • Corrigerende body (met pijpjes): zorgt voor een gladde shaping rondom de buik, heupen, dijen en rug.

Zeker weten of jij een recht figuur hebt? Lees hier meer over een rechte figuur,  shapewear tips en kledingtips voor dames met een recht figuur.

Peer – het peerfiguur

Als je heupen wijder zijn dan je schouders, dan heb jij waarschijnlijk een peerfiguur. De omvang van jouw heupen is namelijk wijder dan de omvang van je borst, waardoor je heupen deze het breedste deel zijn van je lichaam.

Een van jouw sterkste kanten is mogelijk je slanke taille. Een probleemzone voor een peerfiguur is vaak wat extra gewicht op de heupen, billen en dijen. Corrigerend ondergoed dat past bij een peerfiguur:

 • Long-legbroekje met hoge taille: een broekje met pijpjes en een hoge taille dat zorg voor een slanke taille, strakke billen en benen
 • Corrigerend jurkje: een jurkje dat vanaf je borsten naar beneden het hele bovenlichaam en eveneens de dijen en billen bedekt.

Zeker weten of jij een peerfiguur hebt? Lees hier meer over het peerfiguur, shapewear tips en kledingtips voor dames met een peerfiguur.

Omgekeerde peer – het omgekeerde peer figuur

Als je schouders breder zijn dan je heupen, dan is jouw figuur waarschijnlijk omgekeerde peer. Bij dames met dit figuur zijn de schouders vaak het breedste gedeelte van hun lichaam, deze zijn namelijk 5% breder dan de heupen. Een probleemzone voor een rechte figuur soms het brede bovenlichaam en/of grote borsten. Corrigerend ondergoed dat past bij een ‘omgekeerde peer’ figuur:

 • Corrigerende string: zorgt voor een smallere taille en platte buik
 • Corrigerende top: een top met smalle of brede spaghettibandjes een afslankend effect heeft op je buik, taille, maag en “love handles”.

Zeker weten of jij een omgekeerde peer figuur hebt? Lees hier meer over het omgekeerde peerfiguur, shapewear tips en kledingtips voor dames met een omgekeerde peer figuur.

Waar moet ik op letten bij het dragen van shapewear/corrigerend ondergoed?

Bij de aankoop van corrigerend ondergoed worden verschillende aanduidingen gebruikt namelijk:

W.Y.O.B.

WYOB staat voor ‘Wear Your Own Bra’ oftewel ‘draag je eigen bh’. Vaak is een bh onderdeel van je shapewear zoals bij een corrigerende jurk of body. Bij producten waar deze afkorting bij staat, draag je je eigen bh.

Slimming levels

Er zijn verschillende slimminglevels die soms aangeduid staan bij de aankoop van shapewear:

 1. Light: is vooral bedoeld voor het bedekken van probleemgebieden maar geeft geen zware support.
 2. Medium: shapewear met een goede support die je een mooi, gestroomlijnd silhouet geeft. Deze shapers geven je een lekker “ingepakt” gevoel.
 3. Super: shapewear met extra ondersteuning voor probleemgebieden zoals buik, billen en lovehandles.
 4. Super duper: shapewear dat het lichaam transformeert met krachtige support

Maat kiezen

Naast het kiezen van het juiste soort corrigerend ondergoed is het ook van belang dat je de juiste maat kiest. Je kunt daarvoor je eigen lichaam opmeten:

 • Bovenwijdte (bust): de omvang van ja borst, over je borsten ter hoogte van je tepels.
 • Tailleomvang (waist): omvang op het punt waar de taille het smalst is.
 • Heupwijdte (hips): omvang op het breedste punt van de heupen

Gebruik een maattabel om te bepalen welke maat shapewear je nodig hebt. Wanneer je twijfelt en bijvoorbeeld op de grens van twee maten zit, dan kun je het beste kiezen voor de grotere maat. Hieronder vind je de maattabel van het merk Spanx.

Andere tips

Ten slotte volgen hier nog een paar laatste tips:

 1. Regel 1 bij het dragen van corrigeren ondergoed is dat je er altijd ‘in moet stappen’. Trek je shapewear nooit over je hoofd aan. Als je erin stapt heeft dat een beter liftend effect.
 2. Draag bij het aantrekken van je shapewear zo weinig mogelijk sierraden met scherpe randjes zoals ringen en armbanden. Shapewear is vaak gemaakt van licht en glad materiaal, daar wil je geen gaatjes in maken.
 3. Bij shapewear met een hoge taille kun je deze tot onder je BH trekken om er voor te zorgen dat deze goed blijft zitten. Bij een corrigerend hemdje vrouw je de onderkant in je onderbroek.